Edit Content

Biyografi

6 Ağustos 1968’de Tekirdağ’da doğan Mustafa Şentop , Türk siyasetçi ve 24, 25, 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul, 27. Dönem AK Parti Tekirdağ milletvekili...

İletişim

 ASYA PARLAMENTER ASAMBLESİ (APA) KOVİD 19 SALGININI GÖRÜŞMEK ÜZERE OLAĞANÜSTÜ TELEKONFERANS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRDİ

ASYA PARLAMENTER ASAMBLESİ (APA) KOVİD 19 SALGININI GÖRÜŞMEK ÜZERE OLAĞANÜSTÜ TELEKONFERANS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRDİ

Türkiye’nin dönem başkanlığını yürüttüğü Asya Parlamenter Asamblesi’nin (APA) “Koronavirüs (Kovid 19) Salgını Birinci Olağanüstü Telekonferans Toplantısı” APA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, katılımcı üye ülkelere hitap etmek üzere bir video mesaj yayınladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop mesajında, Kovid-19 salgını sürecinde bulaşıcı hastalıkların küresel bir krize dönüşüp tüm insanlığı etkileyebildiğinin tecrübe edildiğini vurgulayarak, “Geçtiğimiz yedi ay içerisinde her kıtadan, her ırktan, her dinden on milyonu aşkın kişi bu hastalığa yakalandı ve beş yüz binden fazla insanı kaybettik. Ortak bir derdi, müşterek bir acıyı yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Bu itibarla, yaralarımızı birlikte sarmak, çözümü de birlikte bulmak mecburiyetindeyiz.” Dedi. 

Salgının; psikolojik, sosyolojik, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve diğer birçok alanda etkilerinin önümüzdeki dönemde yaşanarak görüleceğini belirten Meclis Başkanı Şentop, uluslararası ilişkilerin de ortaya çıkan etkilerden vareste kalmayacağına dikkat çekti. 

Salgının uluslararası ilişkilerde nasıl bir etkisi olacağı tartışmalarında bir kefeye “korumacı ve güçlü ulus devlet” diğer kefeye de “güçlü küreselleşme ve daha etkili uluslararası ve uluslar üstü örgütler” anlayışının yerleştirildiğine işaret eden Şentop sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Kanaatim odur ki, hem vatandaşlarını koruyabilen güçlü devlet mekanizmasını inşa edip yaşatabilmeliyiz hem de giderek derinleşen ve yayılan bölgesel ve küresel sorunlara güçlü çok taraflılık ve iş birliği ile mukabele edilebileceğini görerek, uluslararası örgütlerimizi daha etkili ve daha etkin bir şekilde faaliyet gösterir hale getirmek zorundayız. 

Bir başka deyişle, Korona virüs salgını, mücadelenin temel aktörü olan ulus- devletlerin önemini ve rolünü artırmış olsa da küresel seviyede işbirliğinin ve uluslararası toplum dayanışmasının insanlık için büyük bir ihtiyaç olduğu gerçeğini bir kez daha göstermiştir. 

Türkiye, bu salgın dönemini en az hasarla atlatan ülkelerin başında yer alıyor. Dünyanın en kapsamlı ve en düşük maliyetli Genel Sağlık Sigortası sistemini Türkiye’de kurmamız sayesinde, salgın sürecinde her bir vatandaşımız en yüksek kalitede sağlık hizmetinden yararlanabildi. Bugüne kadar sağlığa, tıp eğitimine ve tıbbî araştırmalara yaptığımız yatırımların ne kadar yerinde olduğunu; sağlığa yapılan yatırımın neden kalkınmanın merkezinde olması gerektiğini de ispat etmiş oldum. Yine, Türkiye olarak vatandaşlarımıza sunduğumuz kapsamlı ekonomik ve sosyal destek paketleriyle zor bir imtihanı başarıyla vermiş olduk. 

Türkiye bu süreçte bir taraftan kendi ihtiyaçlarını giderirken diğer taraftan tüm dostlarının yardımına koşarak şimdiye kadar 134 ülkeye tıbbi malzeme desteğinde bulunmuştur. “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” prensibine uygun şekilde tüm imkânlarımızı hiç bir ayrım yapmadan insanlığın ve halkların istifadesine sunmaya çalıştık. Kovid-19 esasen büyük bir aile olduğumuzu, kaderimizin ve geleceğimizin ortak olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatmıştır. Ortak geleceğimizi ancak dayanışma ve işbirliği ile inşa edebileceğimizi bir kez daha göstermiştir.” 

Toplantıya, İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Galibaf da bir mesaj gönderdi. Galibaf da mesajında, “Toplantının APA’nın hedeflerini daha da ileri taşımak adına önemli bir adım olmasını ve Kovid-19 salgınının önlenmesi ve ayrıca yaşamakta olduğumuz bu olağan dışı durumda Asya ekonomisinin yeniden inşası amaçlarına matuf olarak üye parlamentolarımız arasındaki dayanışma ve işbirliğine katkıda bulunmasını temenni ederim. 

Kovid-19 salgınından en fazla ekonomiler etkilenmiş durumdadır. Bu meyanda, ekonomik ve ticari sorunlarla başa edebilmek için ilkeli, kalkınma odaklı bir yaklaşıma başvurmak hayati önemi haizdir ve bunun için ise ekonomilerin yeniden inşasına dönük ticari stratejilerin ve ticaretin yeniden ele alınması ve incelenmesi gereklidir.” dedi. 

APA Türk Grubu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan da konuşmasında, ülkelerin COVİD 19 küresel salgının etkilerini ancak birbirlerini destekleyerek aşabileceklerini belirtti. 

Erdoğan, Türkiye’nin bu süreçte bütün ülkelerle deneyimlerini paylaşarak işbirliği yaptığının altını çizdi. 

Türkiye’nin virüsün yayılmasını önlemek için hemen farklı stratejiler geliştirdiğini belirten Erdoğan, gelişmiş sağlık sistemi sayesinde sürecin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti. 

Evrensel ahlaki değerlerin, uluslararası yardım taleplerine ayrım gözetmeden yaklaşılması ve daha kırılgan gruplardan gelen çağrılara duyarlı davranılmasını gerektirdiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin kapasitesi dâhilinde diğer ülkelere yardım etmek için çaba gösterdiğini de söyledi.