TBMM BAŞKANI ŞENTOP, BAŞKANLIK DİVANI ÜYELERİYLE 100. YIL BAHÇE LOKANTASI’NDA DÖNEM SONU YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ile dönem sonu yemeğinde bir araya geldi.
100. Yıl Bahçe Lokantası’ndaki yemekten hemen önce Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bahçeye ıhlamur ağacı dikti, can suyunu verdi.
Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve Başkanlık Divanı üyeleri daha sonra 100. Yıl Bahçe Lokantası’nda incelemelerde bulundu. TBMM Başkanı Şentop, mutfak bölümünde aşçıları da ziyaret etti, kolaylıklar diledi.
TBMM Başkanlık Divan üyeleriyle yemekli toplantı öncesi bir konuşma yapan Şentop, daha önceki dönemde bahçe lokantasının faal olduğunu hatırlatarak kendisine lokantanın yeniden açılmasına ilişkin çok sayıda talep geldiğini söyledi.
TBMM Başkanı Şentop, Meclis’te konukları ağırlamak için kapsamlı bir mekan bulunmaması nedeniyle bahçe lokantasını hizmete açtıklarını belirtti.
Meclis Başkanı Şentop, “Ben böyle bir arada olmamızı, bilhassa dönem sona erdiği için arzu ettim. Bir nevi tabiri caizse, dönemin veda yemeği. 16 aydır görevdeyim, birlikte çalışmalar yürüttük. Zaman zaman tartıştığımız, anlaşamadığımız dönemler olmuştur. Ama 12 Temmuz itibarıyla bu 2 yıllık ilk dönemi, yasama dönemini tamamlamış oluyoruz. Bundan sonra yeni bir dönem. Devam edecek arkadaşlarımız olur, olmaz. Ama dönem itibariyle tamamlamış bulunuyoruz. Bu sebeple birlikte bir arada olalım, birlikte yemek yiyelim, buranın da açılışını böylece gerçekleştirmiş olalım diye düşündüm. Bir de haklarımızı helal edelim diye bir araya gelmeyi arzu ettim. Hakkınızı helal edin, ben de helal ediyorum. Hayırlı olsun.” diye konuştu.
Programın ardından Meclis Başkanı Şentop, Başkanlık Divanı üyelerine fesleğen ve çam fidesi hediye etti.
100. YIL BAHÇE LOKANTASI
Milletvekili, personel ve mutfak bölümleri olmak üzere koridorlarla birbirine bağlanarak bütünlük arz eden üç ayrı bölümden oluşan TBMM 100. Yıl Bahçe Lokantası 671 kişilik hizmet kapasitesine sahip. Lokantanın mimari tasarımı ve inşaatı, inşa edildiği alandaki mevcut çınar, meşe, ıhlamur, iğde, mazı ve ceviz ağaçları korunarak gerçekleştirildi. Binanın ve çevre duvarlarının cephelerinde traverten taş kullanılarak Meclis Ana Binası ile bütünlük sağlandı. Ayrıca bina cephesinde, teraslarda ve kameriyelerde kullanılan ahşap malzemeyle doğayla uyumluluk yakalandı.
Kare formlu plan tipine sahip 100. Yıl Bahçe Lokantası’nın iç mekanlarında ağırlıklı olarak ahşap malzeme kullanıldı. Doğrusal ahşap tavanlar ve ahşap kaplama kolonlar görsel işlevinin yanı sıra ses akustiğini dengede tutan bir unsur olarak dikkat çekiyor.
Engelliler için erişilebilirlik standartlarına uygun olarak tasarlanan ve inşa edilen 100. Yıl Bahçe Lokantasında binanın tüm girişlerinden gerek iç mekanlara gerek kameriyelere erişmek mümkün.
Peyzaj çalışmaları çerçevesinde lokantanın bahçesine morsalkım, kırmızı çınar, yapraklı akçaağaç, huş ağacı, söğüt, erguvan, tersdut, piramit, porsuk gibi türlerden oluşan 50 ağaçla birlikte toplam 10.800 adet bitki, çalı ve çiçek dikildi. Eski bitkilerin korunarak ıslah edildiği bahçede ayrıca, ortanca bahçesi, gül bahçesi, adaçayı, kekik, biberiye ve lavanta türlerinden oluşan aromatik bitki bahçesi gibi alanlar oluşturularak bina ve peyzaj konseptlerinin bütünleşmesi sağlandı. 4780 metre karelik alana otomatik sulama sistemi de kurularak çimlendirilen lokanta bahçesinde mevcut şelale, bahçenin tasarımına uygun şekilde revize edilerek çalışır hale getirildi.