Edit Content

Biyografi

6 Ağustos 1968’de Tekirdağ’da doğan Mustafa Şentop , Türk siyasetçi ve 24, 25, 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul, 27. Dönem AK Parti Tekirdağ milletvekili...

İletişim

 TBMM BAŞKANI ŞENTOP, CİBUTİ ULUSAL MECLİS BAŞKANI HOUMED İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

TBMM BAŞKANI ŞENTOP, CİBUTİ ULUSAL MECLİS BAŞKANI HOUMED İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Cibuti Ulusal Meclis Başkanı Mohamed Ali Houmed ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Türkiye olarak gerek küresel salgın gerek uluslararası toplumun tamamını ilgilendiren, barış ve huzuru etkileyen hassas siyasi meselelerde kırılgan, ihtiyaç sahibi, mazlum ve mağdur kesimlere destek olma gayretlerimiz devam ediyor.” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye ve Cibuti arasındaki ilişkilerin parlamentolar arasında da çok iyi bir seviyede olduğunu belirterek, “2019 senesinde ikili ve çok taraflı platformlarda yüz yüze bir araya gelme ve istişare etme fırsatını birçok defa bulmuştuk.” diye konuştu.

Kovid-19 salgını nedeniyle iki ülke arasındaki temasların akamete uğradığını vurgulayan TBMM Başkanı Şentop, küresel salgının en yakın zamanda ortadan kalkmasını, parlamentolar ve halklar arasındaki karşılıklı ziyaretlerin eski günlere dönmesini temenni etti.

Cibuti’de Nisan ayında gerçekleştirilen seçimleri yakından takip ettiklerini dile getiren Şentop, “Saygıdeğer Cumhurbaşkanı İsmail Omer Guelleh’in %97 gibi bir oy yüzdesiyle yeniden seçilmesini memnuniyetle karşıladık. Kendisini tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye olarak gerek küresel salgın gerek uluslararası toplumun tamamını ilgilendiren, barış ve huzuru etkileyen hassas siyasi meselelerde kırılgan, ihtiyaç sahibi, mazlum ve mağdur kesimlere destek olma gayretlerimiz devam ediyor.

Farklı coğrafyalarda bulunsak da insanlığın kaderinin bir olduğunu düşünüyoruz. Küresel meselelerin ancak uluslararası iş birliğiyle çözülebileceğinden hareketle bütün dünyadaki dost ve kardeşlerimize destek olabilmek için gayret sarf etmeye devam ediyoruz.

Mübarek Ramazan ayında Filistin’de yaşanan mezalime hepimiz şahit olduk. Bu saldırıların bir an önce sona ermesi ve tekrarlanmaması için birçok diplomatik girişimde bulunduk.

Bu görüşmemiz vesilesiyle İstanbul’da, tarih henüz netleşmedi ancak Meclis Başkanları seviyesinde İSİPAB Filistin Komitesi’ni toplayacağız. Söz konusu toplantıya sizin de iştirak etmenizden memnuniyet duyacağımı ifade etmek isterim.

Sayın Başkan sizin de belirttiğiniz kurumlarımız arasındaki iş birliği mekanizmalarının daha etkin hale getirilmesi hususunda Zat-ı Âlinizle hem fikirim. Cibuti Meclisi çalışanları için Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir bilgi-tecrübe paylaşım programı tertiplenmesi için gerekli çalışmaları başlatabiliriz.”

Cibuti Ulusal Meclis Başkanı Mohamed Ali Houmed ise iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaparak, “Bu görüşme iki ülkenin ilişkisine atfettiğimiz önemin göstergesidir. Sayın Başkan izniniz olursa TBMM kapılarının bizler için açılmasını istiyoruz buradaki çalışanlarımıza eğitim vermesini istiyoruz.” Diye konuştu.

Ankara’ya gelerek TBMM çalışmalarının nasıl yürütüldüğüne dair meslek içi eğitim almalarını istediklerini belirten Houmed, TBMM’nin deneyimlerinden kendi meclis çalışanlarının faydalanması, parlamenter faaliyetler, meclis işleyişi ve faaliyetleri konusunda eğitim almaları konusunda Meclis Başkanı Şentop’tan rica etti.

Cibuti Ulusal Meclis Başkanı Houmed, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Başkan yardımlarınızdan ötürü teşekkür ediyorum. İstanbul’da gerçekleştirmeyi düşündüğünüz İSİPAB’ın Filistin toplantısına nazik davetiniz çok teşekkür ediyorum bu toplantıya katılacağımı belirtmek istiyorum.

Filistin konusu hepimizi çok derinden etkileyen bir konu ve inşallah bu dünyadan ayrılmadan önce bu konuyu halletmiş ve çözmüş oluruz.

Güçlü ilişkilerimiz ülke halklarımızın refahına katkı sağlayacaktır. Cumhurbaşkanımıza tebriklerinizi ileteceğim. Çok teşekkürler, çalışmalarınız da başarılar diliyorum.”