Edit Content

Biyografi

6 Ağustos 1968’de Tekirdağ’da doğan Mustafa Şentop , Türk siyasetçi ve 24, 25, 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul, 27. Dönem AK Parti Tekirdağ milletvekili...

İletişim

 Moğolistan’daki Türk eserleri için iki ülke meclis başkanından işbirliği mesajı

Moğolistan’daki Türk eserleri için iki ülke meclis başkanından işbirliği mesajı

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ile Türkiye’de bulunan Moğolistan Ulusal Büyük Kuralı (Meclisi) Başkanı Zandanshatar Gombojav, Moğolistan’daki Türk eserlerinin ortaya çıkarılması ve Bilge Tonyukuk Anıtı için inşa edilecek müze konusunda iş birliği mesajı verdi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Moğolistan Meclis Başkanı Zandanshatar Gomboja ile önce baş başa, ardından da heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Şentop görüşmede, Türkiye’yi 2011 yılında “Üçüncü Komşu” olarak ilan eden Moğolistan ile Türkiye arasında köklü tarihi ve kültürel bağların bulunduğuna dikkat çekerken, “millet şuurumuzun oluştuğu toprakların kadim Moğolistan coğrafyasına denk düşmesi, ilişkilerimizin sağlam bir temele oturmasını sağlıyor” dedi.

Görüşmede, Moğolistan’da bulunan Türk tarihi eserlerine geniş yer verildi. “Tarihteki ilk üç Türk Devleti, bugünkü Moğolistan coğrafyasında kurulmuştur” diyen TBMM Başkanı Şentop, “Moğolistan, Türk tarihi açısından çok sayıda eşsiz bir anıtsal mirası barındırmakta ve tarihte Türk dilinde yazılmış, “Türk” ve “Türk Milleti” ifadelerinin ilk kez geçtiği yazıtlara ev sahipliği yapmaktadır. Ata topraklarımız olan Moğolistan’da milletimizin kadim tarihinin iki ülkenin değerli akademisyenlerince incelenmesini ve bu yönde artan çalışmaları memnuniyetle takip ediyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, Türk-Moğol akademik iş birliği sonucunda Türkiye’de de önemli keşiflere imza atıldığını kaydeden Şentop, geçtiğimiz Haziran ayında Van il sınırları içerisinde Cengiz Han’ın torunu ve İlhanlı Devletinin kurucusu Hülagü Han’ın yazlık sarayı olarak bilinen Alada Sarayı’nın kalıntılarının bulunmasının, bu durumun en somut yakın örneği olduğunu vurguladı. Şentop, mevkidaşına, söz konusu çalışmaya verdiği destek için teşekkürlerini sundu.

Meclis Başkanı Şentop, diğer taraftan, Bilge Tonyukuk Anıtı için inşa edilecek müze projesi kapsamında, Moğol makamlarının gösterdiği iş birliği için de teşekkürlerini iletirken, “Projenin ihalesini tamamladık. Gerekli bazı idari prosedürlerin tamamlanmasını takiben kısa sürede inşaata başlayacağız. Ortak tarihimiz, ülkemizden Moğolistan’a yönelik önemli bir turizm potansiyeli oluşturuyor. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için öncelikle ulaştırma alanında ilişkilerimizi güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

TBMM Başkanı Şentop görüşmede ayrıca, Fetulahçı Terör Örgütü ile mücadeleye de değinerek, örgütün Türkiye dışında bir çok ülkede faaliyet gösterdiğini ve o ülkeler için de milli güvenlik meselesi olduğunu vurguladı. Moğolistan’ın FETÖ ile mücadelede Türkiye’nin yanında yer almasından duyulan memnuniyeti dile getiren Şentop, FETÖ okullarının Türkiye Maarif Vakfı’na (TMV) devredilmesi seçeneği de dahil olmak üzere, Moğol makamlarıyla her türlü iş birliğine açık olunduğunu söyledi.

Moğolistan Ulusal Büyük Kuralı (Meclisi) Başkanı Zandanshatar Gombojav da “İki ülke diplomatik ilişkileri yarım yüzyıldır yürütülmekte ancak bizim tarihi ve kültürel ilişkimiz binlerce yıla dayanıyor” diyerek, Moğolistan’daki Türk tarih varlığına dikkat çekti. Gombojav, “Kültürel ve tarihi bağa dayanan siyasi ekonomik ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine ulaştırmayı çok istiyoruz” diye konuştu. Gombojav ayrıca Orhun Vadisinde yapılan arkeolojik çalışmalar ile ilgili Meclis’te bir çalışma grubu kurulduğunu ifade ederken, bu konudaki çalışmaları yerinde inceleyen milletvekilleriyle birlikte Türkiye’ye geldiğini söyledi. Türkiye’nin bu çalışmalara verdiği desteğin önemine işaret eden Gombojav, arkeolojik çalışmalar için Türkiye’den destek talebini yineledi.
Moğolistan Ulusal Büyük Kuralı (Meclisi) Başkanı Zandanshatar Gombojav, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a, ilk kez Noyan Dağı’nda bulunan ve aslı Ermitaj Müzesinde sergilenen Hun ve Altay Satranç takımı hediye etti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve konuk Meclis Başkanı, görüşme sonrası 15 Temmuz’da bombalanan alana karanfil bıraktı. Şentop daha sonra, mevkidaşına, Genel Kurul salonunu gezdirdi.

TBMM TV