Edit Content

Biyografi

6 Ağustos 1968’de Tekirdağ’da doğan Mustafa Şentop , Türk siyasetçi ve 24, 25, 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul, 27. Dönem AK Parti Tekirdağ milletvekili...

İletişim

 TBMM BAŞKANI ŞENTOP, “AZERBAYCAN ZAFER GÜNÜ” FOTOĞRAF SERGİSİNİN AÇILIŞINA KATILDI

TBMM BAŞKANI ŞENTOP, “AZERBAYCAN ZAFER GÜNÜ” FOTOĞRAF SERGİSİNİN AÇILIŞINA KATILDI

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye’nin, Kafkasların, “zenginliği paylaşma, mutluluğu çoğaltma” bölgesine dönüşmesini istediğini söyledi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Halkla İlişkiler Sergi salonunda düzenlenen “Azerbaycan’ın Vatan Savaşında Zafer Günü Fotoğraf Sergisi”nin açılışına katıldı.

TBMM’nin, şimdiye kadar Azerbaycan’la iş birliğiyle pek çok kez acıları anmak için sergiler düzenlediğini belirten TBMM Başkanı Şentop, ancak bu serginin galibiyeti, büyük zaferi ve bir sevinç gününü kutlamak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Meclis Başkanı Şentop, Azerbaycan’ın 28 yıl işgal altında kalan Karabağ topraklarını özgürlüğüne kavuşturduğunu anımsatarak, zaferin birinci yıl dönümünde, şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere sıhhat ve afiyet diledi.

Sergide duygusal yönden etki gücü son derece yüksek fotoğrafların bulunduğuna işaret eden Şentop, “Fotoğraf, başlangıcından bugüne kelimelere dökülemeyen ‘an’ları somutlaştırması açısından çok önemli. Ben fotoğrafları anlatım, ifade gücü çok yoğun kelimelerle kurulan cümleler gibi görüyorum.” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir fotoğraf karesi sessiz bir çığlığın, büyük bir infialin güçlü avazı olabilir. Mesela, geçen hafta gördüğüm bir fotoğraf insanların çektiği acıları ve mücadele azmini anlatan yüzlerce ciltlik kitaplardan daha çok şey anlatıyordu. Hem kendisi hem de küçük çocuğu terör saldırısında bacaklarını kaybetmişlerdi. Buna rağmen hayata ve birbirlerine tutunma azimleri o kadar somuttu ki çok etkileyiciydi. Çoğu zaman bir fotoğrafçı çektiği karelerle önemli siyasi kararları etkileyerek o kararların yönünü değiştirebilmektedir. Gücü yüksek bir fotoğraf tarihin akışını değiştirebilir.”

Sergideki fotoğrafların 30 yıllık işgal sürecinde yaşanan derin acıların dili olduğunu vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Laçın geçişlerinde, Azerbaycanlı kardeşlerimizin ferasetli ve dikkatli, savaşın galibi olduklarının bilinciyle hareket etmelerini büyük bir takdirle karşılıyor ve destekliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir. Azerbaycan bizim kardeşimizdir.’ sözüyle Haydar Aliyev’in “Biz bir millet, iki devletiz. Bu, bizim dostluğumuzun, kardeşliğimizin manasını mazmununu teşkil eder.” ifadelerini gönlümüze nakşettik. Azerbaycanlı kardeşlerimin mutluluğuna ortak olmaktan, coşkularını paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.”

Azerbaycan’ın kazandığı zafer ile birlikte Kafkaslar’da kalıcı barış ve iş birliğinin önüne konulan büyük bir engelin kaldırıldığının altını çizen Şentop, “Artık Kafkaslar’da geçmişin muhataralı konuları yerine, mevcut imkanları ve geleceğin umutlarını konuşmanın zemini oluşmuştur. Bu hususta Ermenistan’ın da yapıcı bir yaklaşım sergilemesi için fırsat oluşmuştur. Kafkasların ortak huzur ve refahını temin etmek için önce 9 Kasım’da imzalanan ateşkes anlaşmasının hükümlerine riayet edilerek barış anlaşması imzalanması gerekmektedir.” diye konuştu.

Şentop, Türkiye’nin Kafkasların, “zenginliği paylaşma, mutluluğu çoğaltma” bölgesine dönüşmesini istediğini ifade etti.

Ermenistan’ın kontrolünde olan 46 kilometrelik Batı Zengezur koridorunun açılarak ülkeler ve kıtalar arası ticaretin kolaylaştırılması gerektiğini de dile getiren Şentop, “Ermenistan’ın da bu konuda kendi geleceğini düşünerek cesur, yapıcı bir tutum sergilemesini bekliyoruz.” dedi.

Şentop, Türkiye ile Azerbaycan arasında kardeşlik temelinde kurulan ve iki ülkenin Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev tarafından 15 Haziran’da imzalanan Şuşa Beyannamesi ile ilişkilerin her alanda derinleşerek devam edeceğini bildirdi.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov da 44 günlük mücadele ile Azerbaycan ordusunun, 30 seneye yakın süren işgale son verdiğini söyledi.

Mammadov, “Bu süreç içerisinde 84 milyonluk Türkiye Devleti’nin vatandaşları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve tüm milletvekillerinin yürekleri Azerbaycan’la birlikteydi. Azerbaycanlıların yaşadığı bütün hisleri Türkler de yaşadı.” dedi.

Savaşın sahada bittiğini, masada başladığını ifade eden Mammadov, “Bugün Zengezur koridorunun açılması önümüzdedir. Bugün Türkiye Ermenistan ilişkilerinin kurulması gündemdedir. Bu da iki kardeşin paralel adımları neticesinde inşallah zaferimizle bitecektir. Kafkaslara uzun müddetli sulh gelecektir.” diye konuştu.